Wat maakt een voertuig importeren uit België nou zo aantrekkelijk?

september 1, 2020 Uit Door Marieke

Het is vele malen aantrekkelijker om een auto uit het buitenland te importeren, dan een tweedehands auto in Nederland aan te schaffen. Duitsland is het populairst, gevold door België. Een auto importeren uit België is aantrekkelijk omdat de regelgeving grotendeels hetzelfde is als die in Duitsland. Toch zijn er een aantal verschillen. Maar wat zijn dan die verschillen en waarom is België zo aantrekkelijk als het gaat om tweedehands auto’s?

Verschillen in import tussen België en Duitsland

Zowel op een Duitse importauto als op een Belgische importauto krijg je een tijdelijk kenteken, ook wel een transitkenteken genoemd. Echter met het Belgische transitkenteken mag je de importauto naar Nederland rijden, dit mag vanuit Duitsland niet.

Importeer je een auto uit België, dan moet heb je een Europees Gelijkvormigheidsattest nodig. In Nederland kennen we dit papier onder de naam Certificaat van Overeenstemming (CVO). Het is een bewijs van de Europese typegoedkeuring van de desbetreffende auto. In Duitsland heb je zoiets dergelijks niet nodig.

Wat maakt België zo aantrekkelijk voor auto import?

België is vooral aantrekkelijk vanwege de automerken. In België rijden heel wat Franse automerken rond zoals Renault, Peugeot en Citroën. Merken die ook bij ons Nederlanders favoriet zijn. Maar België verkoopt ook een groot aantal Duitse automerken, waaronder Audi, Mercedes en BMW. Zowel de Franse als Duitse merken worden in België meer verkocht dan in Nederland.

Franse auto’s worden veel verkocht hier

En dat is nog niet alles, want ook de optiepakketten verschillend nogal van die van de auto’s, die in Nederland worden verkocht. Ze zijn veel uitgebreider. Wat in België standaard is, wordt in Nederland als optioneel aangeboden. Het is dus een luxe waarvoor je in Nederland moet bij betalen als je dat op je auto wilt hebben.

Daarnaast wordt er in België geen bpm over de auto’s gerekend. Dat maakt het aanschaffen van een auto uit België behoorlijk aantrekkelijk. Koop je een auto in Nederland, dan betaal je daar gewoon de bpm over, maar koop je een tweedehands auto in België, dan betaal je alleen een stukje rest bpm.

Tweedehands auto’s in België gemakkelijk te vinden

Wil je een auto kopen in België dan heb je je droomauto zo gevonden. Er zijn diverse websites, waar je veilig en goedkoop je favoriete auto kunt vinden. Zoek je een auto in België kijk dan eens op de volgende websites:

autoscout24.be

auto24.be

autovlan.be

autozone.be

Eisen waaraan je moet voldoen bij het importeren van een auto

Als je een auto wilt importeren vanuit het buitenland, dan moet je aan verschillende eisen voldoen, voordat je de auto ook daadwerkelijk met de geïmporteerde auto in Nederland mag rijden.

De auto moet sowieso getransporteerd worden naar Nederland. Dit kan je doen door de auto zelf naar Nederland te rijden, maar je kunt de auto ook laten transporteren door een bedrijf. Daarnaast moet je invoerrechten betalen, de auto voorzien van een kentekenplaat, je moet allerlei formulieren invullen, bpm aangifte doen en je moet een tijdelijke verzekering afsluiten om de auto te laten keuren.

Allemaal dingen waar veel tijd in gaat zitten, maar waar je ook goed je hoofd bij moet houden, want als er iets verkeerd gaat, zit je met de gebakken peren. Daarom is het verstandig om de import van een auto uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Deze weten de exact de in en outs en voor hen is het een fluitje van een cent om de auto voor jou in te voeren.

Bronnen:
https://easyimport.nl/auto-importeren-belgie/
https://easyimport.nl/bpm-berekenen-aangifte/

Easy Import heeft reeds duizenden voertuigen van over de hele wereld op succesvolle wijze Nederland ingevoerd. Wij vertrouwen keer op keer op Easy Import v.w.b. import van allerlei soorten voertuigen.