Verschil Blauw en Geel Kenteken van Scooters en Brommers

Verschil Blauw en Geel Kenteken van Scooters en Brommers

maart 29, 2023 Uit Door Marieke

Ah, het leven op twee wielen! In Nederland is er een kleurrijk verschil in kentekens voor scooters en brommers, namelijk blauwe en gele kentekens. Maar wat betekent dit nu eigenlijk voor jou als bestuurder? In dit artikel leggen we je haarfijn uit wat het verschil is tussen blauw en geel kenteken van scooters en brommers, zodat je straks goed voorbereid de weg op kunt gaan. Dus, start je motor en laten we erin duiken!

Verschil Blauw en Geel Kenteken: De Basis

Blauw Kenteken: Snorscooters en Snorfietsen

  • Snelheid: Maximaal 25 km/u
  • Helmplicht: Nee
  • Fietspad of rijbaan: Fietspad

De snorscooters en snorfietsen zijn uitgerust met een blauw kenteken. Dit betekent dat ze een maximale snelheid van 25 km/u mogen rijden. Omdat de snelheid van deze voertuigen vrij laag is, is er geen helmplicht. Je mag met je snorscooter of snorfiets op het fietspad rijden, tenzij anders aangegeven.

Geel Kenteken: Bromscooters en Bromfietsen

  • Snelheid: Maximaal 45 km/u
  • Helmplicht: Ja
  • Fietspad of rijbaan: Bromfietspad of rijbaan

Bromscooters en bromfietsen hebben een geel kenteken en mogen maximaal 45 km/u rijden. Vanwege de hogere snelheid is er voor deze voertuigen wél een helmplicht. Afhankelijk van de situatie en verkeersborden mogen bromscooters en bromfietsen op het bromfietspad of de rijbaan rijden.

De Wet- en Regelgeving omtrent Blauw en Geel Kenteken

Rijbewijsvereisten

  • AM-rijbewijs: verplicht voor zowel snor- als bromfietsen

Om met een scooter of brommer te mogen rijden, dien je minimaal in het bezit te zijn van een AM-rijbewijs. Dit is verplicht voor zowel snorfietsen (blauw kenteken) als bromfietsen (geel kenteken). Heb je al een autorijbewijs (B) of motorrijbewijs (A)? Dan mag je ook op een snor- of bromfiets rijden.

Verzekering

  • WA-verzekering: verplicht voor zowel snor- als bromfietsen

Voor zowel scooters met een blauw kenteken als brommers met een geel kenteken is een WA-verzekering verplicht. Zorg ervoor dat je altijd verzekerd bent voordat je de weg op gaat.

Het verschil tussen blauwe en gele kenteken van scooters en bromfietesen

Het verschil tussen blauwe en gele kenteken van scooters en brommers zit hem voornamelijk in de snelheid, helmplicht en waar je mag rijden. Snorscooters en snorfietsen met een blauw kenteken zijn beperkt tot een maximale snelheid van 25 km/u en zijn niet verplicht om een helm te dragen. Zij mogen op het fietspad rijden. Bromscooters en bromfietsen met een geel kenteken kunnen maximaal 45 km/u rijden, zijn verplicht om een helm te dragen en moeten op het bromfietspad of de rijbaan rijden.

Nu je op de hoogte bent van het verschil tussen blauw en geel kenteken van scooters en brommers, kun je een weloverwogen keuze maken bij de aanschaf van een scooter of brommer. Bovendien ben je nu goed voorbereid om je voertuig veilig en volgens de regels te besturen. Veel plezier op de weg en houd je hoofd koel!

Veelgestelde Vragen

Kan ik mijn snorfiets ombouwen naar een bromfiets, en vice versa?

Het is inderdaad mogelijk om je snorfiets (blauw kenteken) om te bouwen naar een bromfiets (geel kenteken) en andersom. Echter, moet je er rekening mee houden dat je bij een dergelijke ombouw ook de juiste papieren en verzekeringen moet regelen. Ook dien je je voertuig opnieuw te laten keuren bij de RDW.

Mag ik met een geel kenteken op het fietspad rijden?

In principe mag je met een bromfiets of bromscooter met een geel kenteken niet op het fietspad rijden. Je bent verplicht om op het bromfietspad of de rijbaan te rijden, tenzij anders aangegeven door verkeersborden. Toch zijn er uitzonderingen, dus let altijd goed op de verkeersborden en situatie.

Moet ik een helm dragen als ik een geel kenteken heb, maar langzamer rijd dan 25 km/u?

Ja, wanneer je een bromfiets of bromscooter met een geel kenteken bestuurt, ben je altijd verplicht om een helm te dragen, ongeacht de snelheid waarmee je rijdt.