Vespa LX Touring 2-takt / 4-takt

Vespa LX Touring 2-takt / 4-takt

Stoer, snel en mooi, dat is de Vespa LX Touring. Waarom kiezen voor dit model, en waar kun je deze scooter kopen?

Waarom kiezen voor een Touring scooter?

Nou ja, als je gaat touren natuurlijk! Er zijn verschillende redenen te bedenken om een scooter te kopen. Om van huis naar je werk te gaan bijvoorbeeld, of voor de dagelijkse boodschappen. Veel liefhebbers gaan graag in het weekend rijden, buiten de bebouwde kom en zonder specifieke bestemming. Gewoon lekker touren dus, en dat gaat natuurlijk het beste op een scooter die hier speciaal voor gemaakt is zoals de Vespa LX Touring.

2-takt of 4-takt?

Een Vespa LX Touring met 2-takt motor geeft je wat meer controle over de scooter, de Vespa LX Touring met 4-takt motor betekent een vrijwel onderhoudsvrije bromfiets. Hoewel 4-takt in het verleden minder krachtig was, is dit verschil in de laatste jaren steeds kleiner geworden. Voor de meeste rijders zal 4-takt de meest logische keuze zijn.

Waar kun je een Vespa LX Touring kopen?

De Vespa LX Touring is in 2-takt en 4-takt uitvoering niet meer nieuw te koop, je kunt nog wel kijken naar tweedehands modellen via dealers of particuliere verkoop. Als je hiervoor kiest moet je wel letten op de staat van onderhoud, met name Touring scooters worden niet altijd met fluwelen handschoentjes behandeld. Kijk hoeveel ze hebben gelopen, controleer de kappen maar ook zeker de mechanische onderdelen. Als alternatief kun je natuurlijk ook voor de opvolger kiezen; de Vespa Primavera.

Upgrade naar de Primavera

Omdat de Vespa LX Touring zowel in 2-takt als 4-takt niet meer nieuw leverbaar is, kun je terecht bij de Primavera Touring. Die heeft voor een groot deel dezelfde upgrades, zoals een laag windscherm, een bagagedrager voor én achter, de nieuwste editie heeft 12” wielen in plaats van 10”. Dat laatste maakt de nieuwe Touring direct anders, zowel in uiterlijk als in rijgedrag.

Wil je een echt bijzonder model? Vespa fans zijn altijd op zoek naar bijzondere ‘special edition’ modellen, nou dan ben je bij de Primavera Sean Wotherspoon aan het juiste adres. Het lijkt alsof de designer werd losgelaten in het Vespa magazijn, en daar verschillende onderdelen aan elkaar heeft gesoldeerd. Het resultaat is een stijlvol doch opvallend model dat op de één of andere manier toch een prachtig geheel vormt. Omdat er een bagagedrager voorop aanwezig is (niet achter), heeft dit model een beetje weg van de Touring uitvoeringen. Je kunt er zelf nog een laag windscherm op laten plaatsen of achterdrager, zodat je een custom Vespa Touring kunt maken. Zeker de moeite waard om eens te bekijken.