Scootmobiel via gemeente: Hoe vraag je een scootmobiel aan bij de gemeente?

Scootmobiel via gemeente: Hoe vraag je een scootmobiel aan bij de gemeente?

mei 7, 2023 Uit Door Marieke

Ben je op zoek naar een scootmobiel, maar weet je niet waar je moet beginnen? Als je in Nederland woont, kun je wellicht in aanmerking komen voor een scootmobiel via de gemeente. In dit artikel gaan we dieper in op het aanvraagproces voor een scootmobiel via de gemeente, de voorwaarden en criteria, de kosten en vergoedingen, de verschillende soorten scootmobielen die beschikbaar zijn en het onderhoud en reparatie van een scootmobiel.

Aanvraagproces scootmobiel via gemeente

Het aanvragen van een scootmobiel via de gemeente kan een complex proces lijken, maar het hoeft niet zo te zijn. Hieronder vind je stapsgewijze instructies die je kunt volgen om de aanvraag te doen:

Stap 1: Neem contact op met de gemeente

Neem contact op met de gemeente waar je woont en informeer naar de mogelijkheid om een scootmobiel aan te vragen. De gemeente zal je informeren over de voorwaarden en criteria voor het aanvragen van een scootmobiel.

Stap 2: Medische indicatie

Een medische indicatie is vereist om in aanmerking te komen voor een scootmobiel via de gemeente. De gemeente zal je doorverwijzen naar een instantie die de medische indicatie kan stellen. Dit kan bijvoorbeeld het CIZ zijn.

Stap 3: Aanvraagformulier invullen

Als je in aanmerking komt voor een scootmobiel, zal de gemeente je een aanvraagformulier sturen dat je moet invullen. Zorg ervoor dat je alle benodigde informatie en documentatie verstrekt, zoals de medische indicatie.

Stap 4: Beoordeling

De gemeente zal de aanvraag beoordelen en beslissen of je in aanmerking komt voor een scootmobiel. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, zal de gemeente je informeren over de verdere stappen.

Stap 5: Levering

Als je aanvraag wordt goedgekeurd, zal de gemeente je de scootmobiel leveren en je informeren over het gebruik en het onderhoud.

Voorwaarden en criteria scootmobiel via gemeente

Om in aanmerking te komen voor een scootmobiel via de gemeente, moet je aan bepaalde voorwaarden en criteria voldoen. Hieronder staan enkele belangrijke criteria:

 • Je hebt een medische indicatie voor een scootmobiel.
 • Je kunt geen gebruik maken van het openbaar vervoer.
 • Je hebt geen alternatief vervoer beschikbaar.
 • Je bent niet in staat om zelfstandig te lopen of te fietsen.

De exacte voorwaarden en criteria kunnen per gemeente verschillen. Het is daarom belangrijk om contact op te nemen met jouw gemeente voor specifieke informatie.

Kosten en vergoedingen scootmobiel via gemeente

De kosten voor een scootmobiel via de gemeente kunnen variëren en zijn afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Hieronder staan enkele belangrijke zaken om te weten:

 • Je betaalt een eigen bijdrage die afhankelijk is van jouw inkomen en vermogen.
 • De gemeente kan een vergoeding bieden voor aanpassingen en accessoires.
 • Er zijn verschillende subsidiemogelijkheden beschikbaar, zoals de Wmo-vergoeding.

Het is belangrijk om contact op te nemen met jouw gemeente om specifieke informatie over de kosten en vergoedingen te verkrijgen.

Soorten scootmobielen via gemeente

Er zijn verschillende soorten scootmobielen beschikbaar via de gemeente. Hieronder staan enkele belangrijke zaken om te weten:

 • Er zijn verschillende modellen en opties beschikbaar, zoals driewieler- en vierwiel scootmobielen.
 • Er zijn diverse aanpassingen en accessoires mogelijk, zoals een rugleuning en een boodschappenmand.
 • Er zijn scootmobielen beschikbaar met een hoge actieradius, waarmee je lange afstanden kunt afleggen.

Het is belangrijk om contact op te nemen met jouw gemeente om specifieke informatie over de beschikbare scootmobielen te verkrijgen.

Onderhoud en reparatie scootmobiel via gemeente

Het onderhoud en de reparatie van een scootmobiel via de gemeente is jouw eigen verantwoordelijkheid. Hieronder staan enkele belangrijke zaken om te weten:

 • Je moet regelmatig onderhoud plegen aan jouw scootmobiel om ervoor te zorgen dat deze veilig en betrouwbaar blijft.
 • De gemeente biedt geen garantie op de scootmobiel. Als er problemen zijn, moet je deze zelf oplossen of een hulpmiddelenleverancier inschakelen.
 • De gemeente biedt geen vervangende scootmobiel tijdens onderhoud of reparatie.

Het is belangrijk om te weten dat een scootmobiel via de gemeente een belangrijk hulpmiddel is dat jouw leven gemakkelijker en comfortabeler kan maken. Zorg er daarom voor dat je goed geïnformeerd bent over de voorwaarden, kosten en soorten scootmobielen die beschikbaar zijn.

Aanvragen van een scootmobiel via de gemeente

Het aanvragen van een scootmobiel via de gemeente kan een complex proces lijken, maar het hoeft niet zo te zijn. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de voorwaarden, kosten en soorten scootmobielen die beschikbaar zijn. Neem contact op met jouw gemeente voor specifieke informatie en maak gebruik van de mogelijkheden die beschikbaar zijn om jouw leven gemakkelijker en comfortabeler te maken.