Wat kost de benzine in Duitsland?

mei 12, 2023 Uit Door Marieke

Als je in de buurt van de Duitse grens woont of regelmatig naar Duitsland reist, heb je je misschien afgevraagd: “Wat kost de benzine in Duitsland?” In dit artikel geven we je een uitgebreid overzicht van de brandstofprijzen in Duitsland, inclusief benzine, diesel en LPG. Bovendien bespreken we de factoren die van invloed zijn op deze prijzen en geven we tips om te besparen op je brandstofkosten.

Benzineprijzen in Duitsland: vergelijken met Nederland

Het is algemeen bekend dat de brandstofprijzen in Duitsland lager liggen dan in Nederland. Dit komt voornamelijk door de verschillen in accijnzen en belastingen. Om een duidelijk beeld te geven van de prijsverschillen, vergelijken we de gemiddelde prijzen voor benzine (E10 en E5), diesel en LPG in beide landen.

E10 en E5: wat zijn de kosten?

De meest voorkomende benzinesoorten in Duitsland zijn E10 en E5. E10 bevat tot 10% bio-ethanol, terwijl E5 tot 5% bio-ethanol bevat. De gemiddelde prijs voor E10 in Duitsland ligt rond de €1,60 per liter, terwijl E5 iets duurder is met een gemiddelde prijs van €1,65 per liter. Ter vergelijking: in Nederland betaal je voor E10 gemiddeld €1,85 per liter en voor E5 €1,90 per liter.

Diesel: wat zijn de kosten?

Diesel is in Duitsland ook goedkoper dan in Nederland. De gemiddelde prijs voor een liter diesel ligt in Duitsland rond de €1,45, terwijl je in Nederland gemiddeld €1,65 per liter betaalt.

LPG: wat zijn de kosten?

LPG (Liquified Petroleum Gas) is in Duitsland eveneens voordeliger. De gemiddelde prijs voor een liter LPG ligt rond de €0,90 in Duitsland, terwijl je in Nederland ongeveer €1,05 per liter betaalt.

Factoren die brandstofprijzen beïnvloeden

De brandstofprijzen in Duitsland worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder:

Accijnzen en belastingen: zoals eerder vermeld, zijn de accijnzen en belastingen op brandstoffen in Duitsland lager dan in Nederland. Dit verklaart de lagere brandstofprijzen.

Olieprijzen op de wereldmarkt: de prijzen van ruwe olie op de wereldmarkt hebben invloed op de brandstofprijzen. Wanneer de olieprijzen stijgen, stijgen ook de brandstofprijzen.

Wisselkoersen: de wisselkoers tussen de euro en andere valuta, zoals de Amerikaanse dollar, speelt een rol bij het bepalen van de brandstofprijzen.

Regionale verschillen: binnen Duitsland kunnen de brandstofprijzen per regio verschillen. Dit kan te maken hebben met transportkosten, lokale belastingen en concurrentie tussen tankstations.

Seizoensgebonden vraag: de vraag naar brandstof kan variëren per seizoen. Zo kan er bijvoorbeeld tijdens de zomervakantie een hogere vraag zijn naar benzine, wat kan leiden tot hogere prijzen.

Tips om te besparen op brandstofkosten in Duitsland

Als je wilt profiteren van de lagere brandstofprijzen in Duitsland, zijn hier enkele tips om te besparen op je brandstofkosten:

Plan je tankbeurt: probeer je tankbeurt te plannen voor je Duitsland bezoekt, zodat je kunt profiteren van de lagere prijzen.

Vergelijk prijzen: gebruik apps en websites om de brandstofprijzen bij verschillende tankstations te vergelijken. Zo vind je de voordeligste plek om te tanken.

Tank bij goedkopere ketens: sommige tankstationketens staan bekend om hun lagere brandstofprijzen. Overweeg om bij deze ketens te tanken voor extra besparingen.

Profiteer van kortingsacties: houd kortingsacties en spaarprogramma’s van tankstations in de gaten. Deze kunnen je helpen om extra te besparen op je brandstofkosten.

Geld besparen bij de Duitse pomp

Kortom, de benzineprijzen in Duitsland liggen lager dan in Nederland, wat voor automobilisten die in de buurt van de grens wonen of vaak naar Duitsland reizen aanzienlijke besparingen kan opleveren. Door de brandstofprijzen te vergelijken, slim te plannen en te profiteren van kortingsacties, kun je optimaal profiteren van de lagere brandstofprijzen in Duitsland.