Karten is echt een sport!
Eigenlijk is het een vraag die je aan iemand moet stellen die vaak gaat karten; ‘Is karten wel een sport?’. Zij hebben hier hoe dan ook een duidelijk antwoord op. Ben jij ook benieuwd naar wat het antwoord op die vraag is? Lees dan snel verder, want na het lezen van deze tekst weet je het.
Is karten een sport?
Het antwoord op deze vraag is ja. Karten is een sport omdat het dezelfde kenmerken heeft als de meeste andere sporten. Die kenmerken zijn verdeeld in een aantal categorieën en die staan hieronder:
- Het is fysiek zwaar
- Er gaat veel tijd zitten in karten in de omgeving Breda
- Het kan zowel in competitieverband als recreatief uitgeoefend worden
- Je moet ook tactisch denken
Het is fysiek zwaar
Als eerst wordt de kartsport door veel mensen onderschat. ‘Je hoeft toch alleen maar te sturen en gas te geven?’, ‘Je zit toch alleen maar stil?’. Dit zijn mensen die zelf nooit langer dan 10 minuten hebben gekart. Karten is een intensieve sport, vooral omdat je op een racedag niet 10 minuten achter elkaar aan het rijden bent, maar veel langer. Meestal rijd je minimaal een uur. Dit is erg belastend voor je armen en nek dus die train je intensief.
Er gaat veel tijd in zitten
De kartsport is niet een kwestie van alleen maar karten, er komen veel meer dingen bij kijken. Conditie en kracht worden heel erg op de proef gesteld. Je moet de circuits goed uit je hoofd kennen voor een wedstrijd, veel oefenen, de kart rijklaar maken en ga zo nog maar even door. Dat kost allemaal erg veel tijd en energie. Hierdoor wordt het rijden van wat rondjes toch wat lastiger dan je van tevoren zou denken.
Zowel in competitieverband als recreatief
Een doel dat aan een sport gesteld wordt, is ook dat je het voor je plezier kan doen, maar ook voor het ‘echie’. Je kan natuurlijk gezellig met je vrienden een rondje gaan karten op de plaatselijke baan, je kan het ook professioneel aanpakken. Als je wilt kan je iedere week wel meerdere wedstrijden karten!
Tactisch denken
Rijders die constant snelle rondes rijden zullen nooit de allerbeste zijn. Snel zijn is zeker belangrijk, maar nadenken is nog véél belangrijker. Bijvoorbeeld; wanneer doe ik een inhaalactie en hoe ga ik mijzelf positioneren? Het is dus niet alleen fysiek pittig, je wordt ook mentaal uitgedaagd.