Hoe kan je een scooter verzekering afsluiten?

juli 26, 2022 Uit Door Marieke

De scooter verzekering is zoals de naam je reeds duidelijk aangeeft een verzekering die specifiek kan worden afgesloten voor het verzekeren van een scooter. Hiervoor bestaat in Nederland een wettelijke verplichting. Deze wettelijke verplichting heeft specifiek betrekking tot de WA-verzekering waarmee je schade kan dekken die je veroorzaakt aan derden. Het spreekt voor zich dat er ook meer uitgebreide manieren bestaan om een verzekering voor je scooter af te sluiten. Welke optie voor jou op het einde van de rit nu de beste keuze is zal in de praktijk nog moeten blijken. De informatie op deze pagina kan je in ieder geval helpen bij het maken van je keuze.

De WA scooter verzekering, de meest eenvoudige scooterverzekering

De meest eenvoudige scooter verzekering die er op de markt is terug te vinden is de zogenaamde WA-verzekering. Dit is de enige van alle scooterverzekeringen waar een wettelijke verplichting voor geldt. Ze is in het leven geroepen en verplicht door het merendeel van de Europese overheden omdat er in het verleden niet zelden sprake was van een ongeval waarbij mensen niet in staat bleken te zijn om de financiële gevolgen ervan te dragen. Door het verplichten van deze verzekering kan ervoor worden gezorgd dat in principe “elke” deelnemer aan het Nederlandse verkeer over een passende dekking beschikt voor schade die hij of zij aanricht aan derden.

Dat de WA scooter verzekering uitsluitend schade verzekert die wordt aangebracht aan derden zorgt er in de praktijk voor dat ze zich natuurlijk richt op een zeer specifieke doelgroep. Denk hierbij aan:

  1. Mensen die beschikken over een zeer goedkope scooter;
  2. Mensen die slechts een geringe afstand afleggen met hun scooter;

Het belangrijkste voordeel van deze scooter verzekering is natuurlijk terug te vinden in het prijskaartje dat eraan verbonden is. In vergelijking met alle andere scooterverzekeringen zal je dan ook vrij eenvoudig kunnen concluderen dat deze verzekering veruit over de meest voordelige premie beschikt. Ben je op zoek naar een verzekering waarbij er ook schade wordt gedekt aan de eigen scooter? Dan zal je merken dat deze verzekering helaas geen optie is.

De WA+ beperkt cascoverzekering, de gulden middenweg

Het tweede type scooter verzekering waar je voor kan kiezen is de zogenaamde WA+ beperkt cascoverzekering. Voor deze uitvoering van verzekering geldt dat ze in de basis bestaat uit de zogenaamde WA-dekking die we hierboven reeds hebben beschreven. Boven op deze WA-dekking worden echter nog  verschillende extra dekkingen aangeboden. Het gaat hierbij dan concreet om:

  1. Een dekking voor schade veroorzaakt door een brand;
  2. Een dekking voor schade veroorzaakt door een diefstal;

Voor heel wat mensen die hun scooter graag willen laten verzekeren geldt dat ze er de voorkeur aan geven om te kiezen voor het afsluiten van de gulden middenweg en dat is deze WA+ beperkt cascoverzekering. In eerste instantie wordt er op deze manier dan ook perfect voldaan aan de wettelijke verplichting die geldt terwijl er anderzijds kan worden gerekend op toch een aantal schadegevallen waarin ook de eigen schade wordt gedekt. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat dit nog niet geldt voor de schade die mogelijks ontstaat aan de eigen scooter wanneer je zelf verantwoordelijk bent voor bijvoorbeeld het ongeval dat plaatsvindt.

De WA+ volledige cascoverzekering of de allrisk voor je scooter

De derde en laatste optie waarover je beschikt met betrekking tot het afsluiten van een scooter verzekering heeft betrekking tot de zogenaamde allrisk. Het betreft hier een verzekering waarbij je allround kan rekenen op het meest uitgebreide aanbod met dekkingen. Dit betekent dat er niet alleen maar kan worden gerekend op de aanwezigheid van de verplichte WA-dekking of de dekkingen die deel uitmaken van de WA+ beperkt cascoverzekering. Er wordt aan deze dekkingen namelijk nog één extra niet onbelangrijk exemplaar extra toegevoegd. Het gaat hierbij dan om de dekking voor schade die je zelf aan de scooter aanricht.

Het spreekt voor zich dat er bij een ongeval of bij een andere vorm van schade altijd na zal worden gegaan op welke manier de schade tot stand is gekomen. Wanneer dan blijkt dat de schade het gevolg is van bijvoorbeeld slippen of botsen met je scooter zal je tot de conclusie komen dat de schade door de verzekeraar als verwijtbaar zal worden bestempeld. Dit betekent dat je in principe zelf voor de schade zal moeten opdraaien. Dit echter met uitzondering van de situatie waarin je beschikt over een allrisk scooter verzekering. Dan zal de verzekeraar wel tussenkomen in de schade die is geleden.

Voor welk type scooter verzekering kan jij het beste kiezen?

Wanneer je van plan bent om een scooter verzekering af te sluiten zal je tot de conclusie komen dat je er goed aan doet om een grondige vergelijking uit te voeren tussen de verschillende opties die op de markt worden aangeboden. Op het ogenblik dat je dit gaat doen zal je namelijk kunnen vaststellen dat het vrij snel duidelijk zal worden welke verzekeringen tegemoet kunnen komen aan jouw wensen en verwachtingen en vooral welke niet. In ieder geval is het zo dat je in de praktijk niet alleen maar rekening moet houden met de persoonlijke voorkeuren waarover je beschikt. Je dient bovendien dan ook bijvoorbeeld rekening te houden met de relevante invloeden zoals hieronder omschreven:

  1. De specificaties van de scooter en bijgevolg ook het prijskaartje waarover ze beschikt;
  2. De manier waarop je gebruik gaat maken van je scooter;

In welke vorm je een scooter verzekering gaat afsluiten wordt in de praktijk voor een significant deel bepaald door de hoeveelheid aan kilometers die je ermee gaat rijden. Hoe meer kilometers je rijdt, des te groter het risico uiteraard zal worden op schade. Indien je met andere woorden jouw scooter dagdagelijks gebruikt om bijvoorbeeld mee naar het werk te rijden of om mee naar school te gaan ligt het risico veel hoger dan wanneer je ze enkel en alleen gebruikt voor recreatieve doeleinden. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn, de keuze die je maakt op vlak van het type scooter verzekering is er in de praktijk één waar je absoluut goed over na zal willen denken en je ook zeker zal moeten vergelijken op www.diks.nl. Het is dan ook zeker niet interessant om zomaar voor de eerste, de beste optie te kiezen.